Afşin TOPÇU
Köşe Yazarı
Afşin TOPÇU
 

TÜRKİYE’NİN SİBER ORDUSU NEREDE ?

Rusya ile meydana  gelen “düşürülen uçak”  krizinden sonra, Anonymous grubu  “internet siteleri ve bankalarınıza saldıracağız ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz” diyerek Türkiye’yi tehdit etti…   Ardından bankaların sistemlerine DDoS  saldırıları düzenlendi, bazıları açılmadı, bazıları erişimi sınırlı sürdürebildi. Erişim sağlanamayan bankalar arasında Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankalar da vardı.  Resmi kurumların siteleri çöktü, pek çok online işlem aksadı. Yurt dışından pek çok com.tr uzantılı siteye erişim yapılamadı.   Bütün bunlar Dünya ve Türkiye genelinde binlerce bilgisayar kullanılarak yapıldı. Peki ama nasıl ?   DDoS SALDIRISI NEDİR ?   DDoS saldırısında, saldırgan, hacking yoluyla daha önceden ele geçirmiş ve hazırlamış olduğu birçok makine üzerinden, seçmiş olduğu hedef sistemin trafiğini arttırarak, o sistemin işleyemez hale gelmesini sağlamaktadır.   Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) tarafından yapılan ve  geçtiğimiz  kasım ayında tamamlanan soruşturmaya göre Türkiye’de Anonymous kontrolünde 50 bin bilgisayar bulunuyor. Bunlar genelde crackli diye tabir edilen korsan oyun ve bazı programlarını bulunduğu bilgisayarlar. Bu oyun crackleri  “Skidrow” ismi verilen grup insan tarafından hazırlanıyor. Ve tabi ki bu grubun içinde bol miktarda Rus bilgisayar yazılımcısı bulunuyor.   SKİDROW NEDİR ?   SKiDROW, Ubisoft’un DRM korumasını kırmasıyla bilinen bir crack grubudur. Paranoimia’nın küllerinden doğan grup, işe Amiga oyunlarını kırarak başlamış ve 1990’dan bu yana aktif bir biçimde içerik yayınlamaya devam etmiştir.   SADECE İKİ TATBİKAT YAPILMIŞ   TÜBİTAK’ın bu konuda hazırladığı rapora göre Türkiye, 2008 ve 2011 yılında olmak üzere şimdiye kadar sadece 2 adet siber güvenlik tatbikatı yapmış.   SONUÇ : TÜRK’ÜN AKLINA SONRADAN GELİR   Tüpçü Fikret tiplemesinin gişe rekorları kırdığı bir kitleye sahip ülkede, yazılım konusunda yetenekli bir çok insan geçim derdi nedeniyle sabun kalıbı gibi erirken güzel haberler de geliyor, Siber Ordu hazırlanıyor.   Geçte olsa HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayii), Türkiye’de ilk defa siber güvenlik alanında her türlü çalışmanın yapılacağı bir Siber Güvenlik Merkezi kuracak. İnşaat çalışmaları süren merkezin, yıl başında açılması hedefleniyor. Merkezde, siber güvenlik alanında yeni teknolojiler geliştirilecek. Merkez, siber güvenlik sistemlerinin test ve onay işlemlerini de yapacak. Merkeze, tüm dünyada bu alanda yetişmiş Türk kökenli bilgisayar ve bilişim sektörü uzmanlarının transfer edilmesi hedefleniyor. Bu amaçla Google’da çalışan Türklerin peşine düşüldü. Uzmanlara, piyasanın üstünde ücret verilecek. Yetenekli genç beyinlerde tespit edilecek.   Bir sonraki yazım; Rus propagandasına karşı ne yapılıyor ? veya neden bir şey yapılamıyor.   Sağlıcakla kalın.
Ekleme Tarihi: 26 Aralık 2015 - Cumartesi

TÜRKİYE’NİN SİBER ORDUSU NEREDE ?

Rusya ile meydana  gelen “düşürülen uçak”  krizinden sonra, Anonymous grubu  “internet siteleri ve bankalarınıza saldıracağız ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz” diyerek Türkiye’yi tehdit etti…

 

Ardından bankaların sistemlerine DDoS  saldırıları düzenlendi, bazıları açılmadı, bazıları erişimi sınırlı sürdürebildi. Erişim sağlanamayan bankalar arasında Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankalar da vardı.  Resmi kurumların siteleri çöktü, pek çok online işlem aksadı. Yurt dışından pek çok com.tr uzantılı siteye erişim yapılamadı.

 

Bütün bunlar Dünya ve Türkiye genelinde binlerce bilgisayar kullanılarak yapıldı. Peki ama nasıl ?

 

DDoS SALDIRISI NEDİR ?

 

DDoS saldırısında, saldırgan, hacking yoluyla daha önceden ele geçirmiş ve hazırlamış olduğu birçok makine üzerinden, seçmiş olduğu hedef sistemin trafiğini arttırarak, o sistemin işleyemez hale gelmesini sağlamaktadır.

 

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) tarafından yapılan ve  geçtiğimiz  kasım ayında tamamlanan soruşturmaya göre Türkiye’de Anonymous kontrolünde 50 bin bilgisayar bulunuyor. Bunlar genelde crackli diye tabir edilen korsan oyun ve bazı programlarını bulunduğu bilgisayarlar. Bu oyun crackleri  “Skidrow” ismi verilen grup insan tarafından hazırlanıyor. Ve tabi ki bu grubun içinde bol miktarda Rus bilgisayar yazılımcısı bulunuyor.

 

SKİDROW NEDİR ?

 

SKiDROW, Ubisoft’un DRM korumasını kırmasıyla bilinen bir crack grubudur. Paranoimia’nın küllerinden doğan grup, işe Amiga oyunlarını kırarak başlamış ve 1990’dan bu yana aktif bir biçimde içerik yayınlamaya devam etmiştir.

 

SADECE İKİ TATBİKAT YAPILMIŞ

 

TÜBİTAK’ın bu konuda hazırladığı rapora göre Türkiye, 2008 ve 2011 yılında olmak üzere şimdiye kadar sadece 2 adet siber güvenlik tatbikatı yapmış.

 

SONUÇ : TÜRK’ÜN AKLINA SONRADAN GELİR

 

Tüpçü Fikret tiplemesinin gişe rekorları kırdığı bir kitleye sahip ülkede, yazılım konusunda yetenekli bir çok insan geçim derdi nedeniyle sabun kalıbı gibi erirken güzel haberler de geliyor, Siber Ordu hazırlanıyor.

 

Geçte olsa HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayii), Türkiye’de ilk defa siber güvenlik alanında her türlü çalışmanın yapılacağı bir Siber Güvenlik Merkezi kuracak. İnşaat çalışmaları süren merkezin, yıl başında açılması hedefleniyor. Merkezde, siber güvenlik alanında yeni teknolojiler geliştirilecek. Merkez, siber güvenlik sistemlerinin test ve onay işlemlerini de yapacak. Merkeze, tüm dünyada bu alanda yetişmiş Türk kökenli bilgisayar ve bilişim sektörü uzmanlarının transfer edilmesi hedefleniyor. Bu amaçla Google’da çalışan Türklerin peşine düşüldü. Uzmanlara, piyasanın üstünde ücret verilecek. Yetenekli genç beyinlerde tespit edilecek.

 

Bir sonraki yazım; Rus propagandasına karşı ne yapılıyor ? veya neden bir şey yapılamıyor.

 

Sağlıcakla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kanalakdeniz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.