KİMSEYE "SALAK" DEMEYİN !

GÜNDEM 25.04.2021 - 17:48, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:57 3290+ kez okundu.
 

KİMSEYE "SALAK" DEMEYİN !

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, cep telefonundan ‘salak’ mesajı atan sanığın ‘hakaret’ suçunu işlediğine hükmetti.
Bir genç, tartıştığı kişiye cep telefonundan, ‘hahahha salak' ifadesini kullandı. Hakarete maruz kaldığını öne süren kişi ise adliyenin yolunu tuttu. Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianame sonrası tartıştığı kişiye ‘salak' ifadesini kullanan kişi hakkında, ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçundan 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, sanığın beraatine hükmetti. YARGITAY, HAKARET SAYDI Karara, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı itiraz etti. Temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, ‘salak' ifadesini hakaret saydı. Kararda, “SMS ile mağdura atılan ‘salak' şeklindeki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.” denildi. TCK’NIN 125’İNCİ MADDESİ “Hakaret” başlığını taşıyan Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi’nde şu ifadelere yer veriliyor: “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde de aynı cezaya hükmolunur.”
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, cep telefonundan ‘salak’ mesajı atan sanığın ‘hakaret’ suçunu işlediğine hükmetti.

Bir genç, tartıştığı kişiye cep telefonundan, ‘hahahha salak' ifadesini kullandı.

Hakarete maruz kaldığını öne süren kişi ise adliyenin yolunu tuttu. Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianame sonrası tartıştığı kişiye ‘salak' ifadesini kullanan kişi hakkında, ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçundan 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkeme, sanığın beraatine hükmetti.

YARGITAY, HAKARET SAYDI

Karara, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı itiraz etti. Temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, ‘salak' ifadesini hakaret saydı.

Kararda, “SMS ile mağdura atılan ‘salak' şeklindeki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.” denildi.

TCK’NIN 125’İNCİ MADDESİ

“Hakaret” başlığını taşıyan Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi’nde şu ifadelere yer veriliyor:

“Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kanalakdeniz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.