YENİLENE BİLİR ENERJİ ZAMANI
YENİLENE BİLİR ENERJİ ZAMANI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da farklı enerji kollarının kullanımını araştırıyoruz
2021 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık. Birçok zorlu süreçten geçilen bu dönemde, finansal piyasalardaki oynaklık da iş dünyasını oldukça zor durumda bıraktı. 20 yılı aşkın tecrübesiyle mekanik ve endüstriyel mühendislik sektörünün önde gelen şirketlerini bünyesinde barından ÜÇAY Grup CEO’su Turan Şakacı, sektörün geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
İlk çeyreğini geride bıraktığımız 2021 yılı, gündemde var olan sıkıntıların toplamıyla tüm sektör temsilcilerini etkiledi. Türkiye’de kriz olduğu, döviz kurlarının dalgalı olduğu dönemlerde daha fazla sahada olmayı tercih ettiklerini ve değer yaratmaya devam edeceklerini ileten Turan Şakacı, ‘Yılın ilk çeyreğinde bazı şubelerimizde geliştirme faaliyetleri gerçekleştirdik. Bu plan dahilinde de eğitim eksiklerimizi tamamladık. Bunun yanı sıra 2021’i güneş yılı ilan ettiğimiz için güneşle alakalı çok ciddi şekilde sosyal medyada ve sahada çalışmalar yaptık. Geçen seneki cirolarımızın üzerinde bir rakamla da ilk üç ayı kapattık. Bizler, kriz olduğu, dolar ve avronun dalgalanmalar yaşadığı ya da problemlerin çıktığı zamanlarda daha çok sahada olmayı tercih ediyoruz. Daha farklı ne yapabiliriz diye düşünerek hareket ediyoruz. Daralmış piyasayı bu ilk üç ayda fırsat bilerek sahada daha fazla aktif olmaya ve çalışmaya özen gösterdik. Bu sebeple de değer yaratmaya devam etmeyi amaçlıyoruz.’
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da farklı enerji kollarının kullanımını araştırıyoruz
Dijitalleşmeye verdikleri önemden de bahseden Şakacı, ‘İlk çeyrekte hizmet ağımızın yaygınlığı, genişliği ve kalitesini artırmak adına çalışmalarımıza devam ettik. Bununla alakalı dijital tarafta da bazı yatırımlar yaptık. “Üsay” adını verdiğimiz programla bütün şubelerin birbirine dijital anlamda bağlanması ve bütün müşterilerin işlerinin takip edilebilmesini yönetiyoruz. Bu süreçte programın geliştirilmesi adına bazı çalışmalar yaptık ve ek modüller ekledik. Bunun haricinde 2021 yılında nerelere yeni şube açabiliriz diye çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz bu konuda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gazın daha genişleyebilmesi ve farklı enerji kollarında neler yapabiliriz diye araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalardan sonra yeni şube yatırımları yapmayı hedefliyoruz.’ diye konuştu.
Pandeminin rahatlaması sektöre ciro artışı olarak yansıyacak
Pandemi sürecinin sektörü genel olarak gergin bir ruh haline bürüdüğünü dile getiren Şakacı, yaz ayının yaklaşması ve normalleşme sürecinin yayılmasıyla sektörün ciro artışı yaşayacağını öngörüyor. Sektör temsilcilerinin endişesinden de bahseden Şakacı, şunları söyledi, ‘Sektörün ilk çeyreği pandeminin de etkisiyle herkes için endişeli bir bekleyişle geçti. Önümüzdeki yaz aylarında işlerin biraz daha hızlanacağını ön görürüz normalde. Ancak şu anda gergin bir bekleyiş var herkes için. Örneğin, malzeme stoğu yapmak isteyenler ben bunu satabilir miyim diye düşünüyor. Malzemeyi almak isteyen ise malzemeyi alırız ancak tekrar kapanma yaşarsak ne yaparız diye düşünüyor. Bizler de stratejilerimizi daha hızlı reaksiyon alabilmek adına haftalık olarak değerlendirme kararı aldık. Toplantılarımızı daha sık yapıyoruz. Süreci yakın izlemek adına her daim algılarımız açık. Sektör özelinde 2021’in içerisinde pandeminin rahatlamasıyla birlikte ciroların artacağını ve işlerin açılacağını ön görüyoruz.’
Sektör yenilenebilir enerji tarafına evirilecek
Önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerjiye yönelmenin bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen Şakacı, ‘Sektörde 90’lı yıllarda doğalgaz başladı. Doğalgazlı iklimlendirme çalışmaları geçmiş 20 yılımızda da çok aktif olarak kullanıldı. Önümüzdeki süreçte ise doğalgazı artık biraz daha geri planda bırakıp yenilenebilir enerji kullanımına yöneleceğiz. Sistemi artık elektrik enerjisiyle çözüp, elektriği de güneşten ya da rüzgardan yenilebilir şekilde üreteceğiz. Isı pompasıyla da ısıtma soğutma sistemlerini ve sıcak su kullanımının tasarlanmasını sağlayacağız. Doğalgazla alakalı şu anda sektörde 7-8 bin firma var ve bunların hepsi kombi, radyatör ve doğalgaz işi yapıyor. Bunların hepsi işlerinde başarılı mühendisler ve ustalar. Biz sektörün bu noktada biraz daha evirileceğini, yeni bir vizyona geçeceğini ve geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla kendi tarafımızda ekiplerimizin içerisindeki teknik personel sayısını artırıp, özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı eğitimler verip personel alımına başladık. Sektörün geleceğinde kendi vizyonunu, kendi dümenini bu yana çevirecek yapıların daha kuvvetleneceğini düşünüyoruz. Vizyonuna doğalgazın yanına ısı pompasını, güneş enerjisini, rüzgar enerjisini ve alternatif enerji kaynaklarını alan yapıların çok daha iyi noktalara geleceğini öngörüyoruz. Bizlerde bu anlamda kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’ dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.