MAKÜ, 4. ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE YAŞAM KONGRESİ DÜZENLEDİ
Kongreye katılan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından teklif edilerek Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada 2022’in Uluslararası ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ olarak ilan edilmesi dolayısıyla, kongre düzenleme kurulu tarafından ‘Sağlık Bilimleri ve Yaşam Toplumsal Katkı Ödülü’ verildi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 4. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi düzenledi. Kongreye yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarda ülkemiz dahil 20 ülkeden 1000’in üzerinde bilim insanı ve sağlık personelinin katılacağı belirtildi. 750 ayrı bildiride bulunulacağı aktarıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Lavanta Tepesi Otel’de dün saat 10.30’da maske, mesafe ve hijyen koşullarında gerçekleşen kongre MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Sağlık İl Müdürü Reha Sermed Aygören, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç ile çeşitli kurumlarda görev yapan sağlık personeli katıldığı TÜBİTAK 2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Düzenleme Desteği kapsamında düzenlenen IHSLC (Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi ) saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı, MAKÜ tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti.Burdur MAKÜ Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Prof. Dr. Esra Dalkıran ve Prof. Dr. Zeki Nacakcı yönetiminde hazırlanan müzik dinletisinde bulunuldu.
POLAT; “İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARININ GELİŞTİRİLMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADIĞINA İNANMAKTAYIZ”
Kongrenin açılışını kongre başkanı Doç. Dr. Mümin Polat yaptı. Polat konuşmasında “Kongremiz bu yıl sizlerle 4. Kez buluşuyor. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi (IHSLC) her geçen yıl büyüyerek güçlenerek sizlerden gelen desteklerle bunu başardı. Öyle ki sadece üniversitemizin değil dünyanın da içinden geçtiği bu zor günlerde bile büyük bir emek ve fedakârlıkla hazırlanarak siz bilim insanlarına sunuldu. Kongremiz hiçbirimizin alışık olmadığı ve uyum sağlamaya çalıştığı bu yeni yaşam şeklinde akademik toplantılarımız için uzaktan (online) ya da yüz yüze seçeneklerini sunarak akademisyenlerimizin bilim yolculuklarında onlara destek olmaya devam etmektedir. Sağlık ve yaşam bilimleri alanları kabuk değiştirip yeni bir vizyon kazanırken mesleki gelişimin sürekliliği kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu bağlamda kongremizin ve bu tip toplantıların akademide disiplinler arası işbirliği imkânlarının geliştirilmesine büyük katkı sağladığına inanmaktayız” dedi.
REKTÖR YARDIMCISI ACAR; “KONGREMİZ DE HAYATIN DEVAMI AÇISINDAN BİR GEREKLİLİK OLARAK GÖRÜYOR….”
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar yaptığı konuşmada; “ “Hayat devam ediyor. Bu devam edecek hayatın en önemli unsuru olduğumuza göre buna göre hayatın devam eden organizasyonları devam ettirmek de bize düşüyor. Toplum olarak olağanüstü dönemin getirdiği tedbirlere uymak gerekiyor, diğeri ise pandemi sürecinde meydana gelen hususlarla ilgili bilimsel çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Uluslararası düzeyde devam eden bu çalışmalarla da ön plana geçen ülkelerin ciddi avantajlar sağlandığını görüyoruz. Ülkemizde de çalışmalar devam ediyor. Buna benzer olağanüstü durumlara hazırlıklı olmak gerektiğini gösterdi bu durum. Türk topumu olarak dünyada söz sahibi olmak istiyorsak bu konuda gerekli bilgi beceri ve insan kaynaklarına sahip olmalıyız. Bu potansiyeli enerjiye dönüştürmeye devam etmek gerekiyor bu kongreye de bu gözle bakılması gerekiyor. O yüzden bu pandemi döneminde bu kongreler yapılıyor. Uygulamalı derslerle de bu çalışmalara devam ediyoruz. Tedbirler alındığında gerekli dikkat gösterildiğinde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze yapılabileceğini göstermiş oluyoruz. süreci bu şekilde yönetmeye devam ederiz diye umuyorum. Kongremiz de hayatın devamı açısından bir gereklilik olarak görüyor, düzenleyen herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
SAĞLIK MÜDÜRÜ AYGÖREN, “…..SAĞLIK BİLİMLERİNDEKİ İLERLEMENİN EN ÖNEMLİ LOKOMOTİF OLDUĞUNU DÜŞÜNMEKTEYİM”
İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Sermed Aygören konuşmasında “Üniversitenin gelişiminde sağlık bilimlerindeki ilerlemenin en önemli lokomotif olduğunu düşünmekteyim” sözlerinin altını çizdi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Sağlık Bilimleri alanında çok hızlı ilerlemeler kaydettiğine vurgu yapan Müdür Aygören; “Bizler de paydaş kurum olarak İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm olanaklarımızı sunuyor destek olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarında ilimizde covid testlerini yapmak için kurulan laboratuvarı kurulma sürecinde üniversitesi bize katkılarda bulundular. Onların cihazlarıyla Merkez Halk Sağlığı Laboratuvarında tersler yapmaktayız” sözlerine yer verdi.
DOÇ. DR. AFŞİN EMRE KAYIPMAZ “SAĞLIK BİLİMLERİ VE YAŞAM TOPLUMSAL KATKI ÖDÜLÜ” VERİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından teklif edilerek Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada 2021 yılı Uluslararası Sağlık Çalışanları yılı olarak ilan edilmesi dolayısıyla, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 4. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi düzenleme Kurulu tarafından tüm sağlık çalışanları adına Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a ‘Sağlık Bilimleri ve Yaşam Toplumsal Katkı Ödülü takdimi yapıldı. Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz, ödülünü Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar’ın elinden aldı.
BİLİM KURULU ÜYESİ KAYIPMAZ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
“Pandemi İle Mücadelenin Elbirliği İle Yapılmasını Gerektiğini Söyledi Bulaşların Büyük Çoğunların Ev İçerisinde Olduğunu Belirtti”
Kongrenin açılış bölünde son konuşması olarak kürsüye gelen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 2019 yılının son aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm Dünya’uya yayılan Covid-19 hastalığı ve mücadelesi konularında önemli açıklamalarda bulundu. Devletimizin pandemi ile mücadelede gerekli tün önlem ve tedbirleri aldığını hatırlatan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, pandemi ile mücadelenin el birliği ile yapılması gerektiğinin altını çizdi. Devletin bazı kararlar aldığını söyleyen Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz; “Evet devletimiz bazı kararlar alıyor. Bizde vatandaş olarak bu kararları uymak durumundayız. Bireysel olarak sorumluluğumuzun bilincinde olmalıyız. Gençlerde hastaneye yatışlarda daha az orantıda olabiliyor. Ama genç hastalardan hayatını kaybedenler olmaya başladı kendi gözümüzün önünde ve bunun için hastalığı bulaştırmamak anlamında veya kendimizi de bu hastalıktan korumak anlamında belirlenen bu tedbirlere uymamız gerekiyor. Bu tamamen bireysel önlemlerle ev içerisindeki toplanmalara dikkat ederek ki; bulaşların büyük çoğunluğu ev içerisinde. Üniversitesi kampüslerde, okullardaki sınıflarda değil, oralarda her türlü önlemler alınmış vaziyette. İlkokulda, ortaokulda bir sınıfta olabilir, çıkabilir. Ama şu anda bulaşın ana kaynağı evdeki toplanmada. Yüzde 80’in den fazlası böyle. Ondan dolayısı bu süreci her birimizin el birliği ile yapmış olması gerekiyor. Bundan sonraki aşamada bizimde aşılamayı hızlı bir biçimde yaparak insanlarımızı aşılarla buluşturacağız. Nu süreci bir an önce sona erdirip normal yaşantımıza dönmemiz gerekiyor” dedi.
YUMRUK YUMRUĞA TOKUŞTURMAK DOĞRUMUDUR?
Konuşmasının sonunda son günlerde gözle selam yerine yumruk yumruğa selamlaşmanın yaygınlaştığı ve bu bir temas değilmdir? Sorumuzu yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Birim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz; “Covid-19 esasında solunum yolu ile bulaşan bir hastalık ama sonuç itibari ile enfekte o elleriyle de diğer kişilerle temas etmesi vasıtasıyla hastalık bulaşabiliyor. Bunu önlemeye yönelik olarak biz zaten biz bildiğiniz gibi el ele, tokalaşmaları, sarılmaları tavsiye etmiyoruz. Dediğiniz gibi yumruk selamı (yumruk yumruğa kokuşturmak) gelişti. Burada da kişiler arasında temas vardır. Bu temasta da bulaşma riski vardır. Nasıl ele tokalaşmıyorsak yumruk selamı da verilmemeli. Kamuya açık alanlarda özellikle kalabalık alanlarda, otobüs durağı gibi yerlerde sigaranın içilmemesi gerekir. Sigara içmek, efendim izmariti yerlere atmak genel olarak yapmamamız gereken davranışlar. Pandemi sürecinde bunların olmaması daha önem taşıyor. Bundan dolayı, kamu, kalabalık ortamda, kamusal ortamda her birimizin davranışlarına çok daha dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Haber: Halil İbrahim KARA